gumipark.hu logó

11 hasznos tanács téli gumi vásárlás előtt

2016. október. 4.
Forrás:

A DOT számból következtetni lehet a gumiabroncs élettartamára? Hány évig használható egy gumiabroncs?
Hogyan tároljuk a téli gumit? Melyik a legjobb téligumi márka? Mikor érdemes felrakni a téli gumiabroncsokat?
A szomszédos országokban kötelező a téli gumi használata? Négyévszakos gumival meg lehet spórolni a nyári és a téli gumi cserét? Hogyan kíméljük a gumiabroncsot használat közben? Alufelni vagy acélfelni jobb télen?
Vékony vagy szélesebb gumiméret jobb télre? Milyen a jó téli gumi mintázata? 

1. DOT számból következtetni lehet a gumiabroncs élettartamára?

A DOT szám az abroncs egyik oldalfalán található betű- és számsorból álló kód, amely a gyártás helyét és idejét jelöli meg. Ennek az utolsó 3 (2000 év előtt)  vagy 4 (2000 után) számjegye azonosítja a gyártási évet és pontos hetét. Pl. 4501 - 2001 45. hetét jelöli, hét aztán év sorrendben.

Habár a DOT számból következtethetünk a gumiabroncs életkorára, az élettartamára azonban nem. Egy professzionális körülmények között tárolt és előírásnak megfelelően használt pár éves autógumi teljesítménye megegyezhet egy teljesen új gumi teljesítményével. A gumiabroncs élettartamát elsősorban a használati körülmények (terhelés, sebesség, karbantartás) és az időjárás befolyásolja.

 

2. Hány évig használható egy gumiabroncs?

A gumiabroncs élettartamára vonatkozóan tehát nem csak életkorát, hanem állapotát is érdemes különösen felmérni. Ez jelenti a profilmélységet, az abroncs szerkezeti állapotát a futótfelület kopásképét. Az abroncs elöregedésével veszít rugalmasságából és kisebb repedések jelennek meg rajta. Ha nincsenek rajta repedések és az új abroncshoz hasonló a rugalmasságga akkor elvileg akár 10 éves koráig is használható az abroncs. Természetesen javasolt a rendszeres gumis szakemberrel történő ellenőrzés, aki mindezekről pontosabb információt tud adni. 6-7 év átlagosnak mondható, amelyet a fent említett tényezők mellett a jármű átlagsebessége és a vezetői stílus tovább befolyásolhat. 

Törvényi előírás szerint 1,6mm-nél alacsonyabb profilmélységnél a gumiabroncsot kötelező cserélni. A biztonságos közlekedéshez azonban a nyári gumik profilmélysége 2-3mm-t kell elérje, míg a téli gumi funkcióinak betöltéséhez 4mm szükséges.

 

3. Hogyan tároljuk a téli gumit?

Gumicsere után semmiképp se hagyjuk sokáig lezárt zsákban, mert befülledhet.  Miután levesszük a gumikat, célszerű őket megtisztítani a só maradványoktól, egyéb szennyeződésektől, megszárítani és krétával ráírni a pozíciójukat (pl. bal hátsó), forgásírányukat is.

Az optimális tárolási hőmérséklet 15-25 Cº közötti száraz, páramentes és sötét. Különösen védeni szükséges az autógumikat a közvetlen napsugárzástól, UV sugárzástól, a tömény oxigén illetve ózonkoncentrációtól. Ne tároljuk vegyszerekkel és kemikáliákkal együtt.

 

Ha felnivel együtt kívánjuk tárolni, akkor fektessük egymásra. Felni nélkül állítva és néha átforgatva tároljuk, hogy a deformációkat elkerüljük.

 

Szeretné a lecserélt autógumikat szervízünkben tárolni?  Átadás a Gumipark Lurdy-ház szervízében.

 

4. Melyik a legjobb téligumi márka?

Híresek a német autóklubbok (pl ADAC, ÖAMTC) és autós szaklapok (pl. AutoBild, Autozeitung) téli gumi tesztjei, de 2015-ben az Autónavigátor is végzett hasonlót. Ezek a tesztek az autógumik teljesítményét, a fékutat nornál és extrém körülmények között is mérik: száraz, vizes, havas, jeges útfelületen. Figyelembe veszik a gumik zajszintjét, a kopást és a fogyasztást is. A 2015-ös eredményekről bővebben olvashat pl. a hvg vagy az autonavigator cikkében, vagy akár a külföldi autósklubbok, pl. ADAC honlapján.

5. Mikor érdemes felrakni a téli gumiabroncsokat?

Magyarországon nem kötelező téli gumiabroncsokat használni, azonban a nyári gumik 7°C fok felett töltik be jól a szerepüket, míg a téli gumiabroncsok nyári körülmények között jobban kopnak. A nyári és téli gumi cserére a legmegfelelőbb időpontot nehéz eltalálni, hiszen októberben már előfordulhatnak a nyirkos utak, hajnalban a fagypont közeli hőmérséklet, míg napközben 15-20 fok is lehet. Talán célszerűbb a fenti 7°C fok-os szabályt úgy módosítani, hogy ha az autó rendszeres használatának időpontjában alacsonyabb a hőmérséklet, akkor érdemes téli gumira válatni. Azzal azonban számolnunk szükséges, hogy ha beköszönt a hó és a hűvösebb idő, az autótulajdonosok tömegének egyszerre lesz sürgős a csere. Érdemes időben gondoskodni a téli gumik beszerzéséről.

 

Házhozszállítaná vagy felszerelné a téli gumikat? Keressen a Gumipark raktáron levő téli gumi készletében!

 

6. A szomszédos országokban mikortól kötelező a téli gumi használata?

Ausztriában általános kötelezettség nincsen, ám hófedte, jeges utakon előírás a téli gumi használata és ezt szigorúan ellenőrzik, előfordulhat, hogy nem engedik be az országba az autókat téli gumi nélkül.

 

Szlovéniában november 15 és március 15 között, 5 cm hó esetén kötelező, míg Szlovákiában összefüggő  hó és jég esetén kötelező a téli gumi.

 

Horvátországban 5cm-es hó vagy jeges útfelület esetén kötelező a hólánc az autóban, illetve téli útviszonyoknál kötelező a téli gumi a hajtott tengelyen. A négyévszakos gumikat is elfogadják.

 

Romániában november 1 és március 31 között kötelező a téli gumik használata.

 

Szerbiában november 1 és április 1 között útviszonytól függően kötelező.

Bővebb információt az egyes országok előírásairól a katasztrófavédelem honlapján is olvashatnak. Külföldi utazás előtt mindenképp keressünk rá az adott ország aktuális előírásaira. A Magyar Autóklub oldalán a sebességhatárokról és a megengedett alkoholszintről is tájékoztatást kapunk.

 

7. Négyévszakos gumival meg lehet spórolni a nyári és a téli gumi cserét?

Meg lehet spórolni, azonban itt is, mint minden gumi esetében azt érdemes észben tartani, hogy mire képes az autó az adott gumival. A négyévszakos gumik köztes megoldást jelenthetnek azok számára, akik kíméletesen használják az autót és extrém időjárás esetén nélkülözni tudják azt. A német tesztelők azt tanácsolják, hogy nagy motorral rendelkező sportautó tulajdonosok mindenképp váltsanak nyáriról télire és vissza – írja egy korábbi HVG cikk. Gyakorlatiag a következőképpen lehetne összegezni a négyévszakos előnyeit: Télies útviszonyoknál jobb mint a nyári gumi, és nyárias útviszonyokban jobb mint a téli gumi. A vezess.hu cikkében azoknak a vezetőknek ajánlja a négyévszakos gumit, akik télen keveset autóznak, jeges úton nem ülnek autóba, hegyekbe nem mennek,  kis teljesítményű autóval tudatosan közlekednek és éves szinten nem autóznak pár ezer kilóméternél többet.

8. Hogyan kíméljük a gumiabroncsot használat közben?

A gumiabroncsok gyorsabb kopását több aprósággal is meg tudjuk előzni. Például a gumik megfelelő belső nyomásának megtartásával. Érdemes kipakolni az autóból a felesleges súlyokat, mert a könnyebb autó kerekei kevésbé fognak kopni. Ráadásul az üzemanyag-fogyasztás is alacsonyabb lesz. Az elsőkerék-hajtású kocsiknál az eslő tengelyen futó abroncspár gyorsabb kopása miatt érdemes cserélni az első és a hátsó tengelyen lévő gumikat, így a kopást kiegyenlíthetjük és megelőzhetjük, hogy valamelyiket túl gyorsan kelljen cserélni.

Ellenőríztesse a futómű helyes beállítását és ha a gépjármű rázkódik, a lengéscsillapítókat, a felfüggesztést is. Nemcsak a korai kopás elkerülése végett, de a biztonságos közlekedés miatt is.  

Ahogy fent már említettem, a kíméletes vezetési stílus, a jármű átlagsebessége és az éles peremű benyomódások elkerülése (járdaszegély, kátyúk) is nagyban befolyásolják az autógumik élettartamát. 

 

9. Alufelni vagy acélfelni jobb télen?

Habár pár évtizede még acélfelnit szereltek fel a legtöbb autóra, manapság a kiváló minőségű alufelnik teret hódítottak. Az alufelni használatával nemcsak az autó kinézete, de a teljesítménye is növekszik. Még sokan abban a tudatban élnek, hogy télen csak acélfelnit lehet használni. A manapság gyártott alumínium keréktárcsákat azonban több réteg speciális lakk bevonattal látják el és ameddig ez sérületlen, addig a felni anyaga is védett a maró vegyületekkel, az utak sózásával szemben.

Keressen a Gumipark alufelni készletében!

 

10. Vékony vagy szélesebb gumiméret jobb télre?

Nincs egyértelmű válasz ebben a kérdéskörben, ugyanis a széles és a vékony gumik különböző tulajdonságokkal és előnyökkel bírnak. Alapvetően a széles gumi előnye, hogy nagyobb felületen tapad, és váratlan helyzetekben jobban irányíthatóak, a féktáv rövidebb. A szélesebb gumik kellemetlenséget okozhatnak azonban abból a szempontból, hogy felszerelésnél, ha megtartjuk a gumiabroncs külső átmérőjét, az oldalfala alacsonyabb lesz. Emiatt nehezebb az úthibákat kiköszöbölni, és a járdára is óvatosabban szükséges parkolni. A nagyobb gumi valószínűleg nehezebb, rugalmatlanabb és a lengéscsillapítás csökken. Tehát jobban kopik, többet fogyaszt. A keskeny gumik előnye, hogy jobban elvezetik maguk alól a vízet, és csak nagyobb sebességen csúsznak meg. Gyárilag az autókra 2-3 méretű gumiabroncsok engedélyezettek, ezeken belül érdemes gondolkodni. Ha mindenképp választani szeretnénk, télre érdemesebb a vékonyabbat, nyárra a szélesebbet feltenni.

11. Milyen a jó téli gumi mintázata?

Alapvetően háromféle gumiabroncs mintázattal találkozunk. Szimmetrikus (kötetlen forgásirányű), V- minta (kötött forgásirányú) és asszimetrikus profilú. A szimmetrikus mintázat egységes hosszirányban bordázott és ezzel jól irányathatóvá válik, kopásálló és üzemanyag-takarékos. A télies útviszonyoknak azonban következő kettő felel meg jobban. A V- mintás gumik nagyon jól alkalmazkodnak az esős időhöz. Iránytartásuk jó, kisebb a gyorsulási idő és a féktáv is rövidebb. A mintázatból adódóan a kopása viszont erősebb, ezért ezt gyakrabban szükséges ellenőrizni. Az asszimetrikus mintázat a V- mintánál annyival tud többet, hogy kifejezetten a kanyarokra lett specializálva. A gumi belső és külső mintája különböző, a kanyarban lévő terheléshez igazodva. Ezzel nagyobb fokú irányíthatóságot és tapadást biztosít. Mindhárom mintából létezik nyári és téli gumi is, a téli gumik lamellázottsága sűrűbb.   

Amennyiben további kérdése van a téli gumikkal kapcsolatban, a Gumipark szervíz szívesen áll rendelkezésére. Hívja a +36 70 370 0371 telefonszámot vagy rendeljen online!

 

Nézze meg a Gumiabroncs vásárlása az interneten című videót! 
Achilles téligumi | Achilles nyárigumi | Aeolus téligumi | Aeolus nyárigumi | APLUS téligumi | APLUS nyárigumi | Apollo téligumi | Apollo nyárigumi | Avon téligumi | Avon nyárigumi | Barum téligumi | Barum nyárigumi | Bfgoodrich téligumi | Bfgoodrich nyárigumi | Bridgestone téligumi | Bridgestone nyárigumi | Cachland téligumi | Cachland nyárigumi | Catchgre téligumi | Catchgre nyárigumi | ChengShin téligumi | ChengShin nyárigumi | Compass téligumi | Compass nyárigumi | Continental téligumi | Continental nyárigumi | Cooper téligumi | Cooper nyárigumi | Dayton téligumi | Dayton nyárigumi | Debica téligumi | Debica nyárigumi | Dunlop téligumi | Dunlop nyárigumi | EP Tyre téligumi | EP Tyre nyárigumi | Evergreen téligumi | Evergreen nyárigumi | Falken téligumi | Falken nyárigumi | Firestone téligumi | Firestone nyárigumi | Fortune téligumi | Fortune nyárigumi | Fulda téligumi | Fulda nyárigumi | General téligumi | General nyárigumi | Gislaved téligumi | Gislaved nyárigumi | Goodyear téligumi | Goodyear nyárigumi | Gremax téligumi | Gremax nyárigumi | GRIPMAX téligumi | GRIPMAX nyárigumi | GT Radial téligumi | GT Radial nyárigumi | Habilead téligumi | Habilead nyárigumi | Hankook téligumi | Hankook nyárigumi | Hifly téligumi | Hifly nyárigumi | Imperial téligumi | Imperial nyárigumi | Infinity téligumi | Infinity nyárigumi | Interstate téligumi | Interstate nyárigumi | Kings Tyre téligumi | Kings Tyre nyárigumi | Kingstar téligumi | Kingstar nyárigumi | Kleber téligumi | Kleber nyárigumi | Kormoran téligumi | Kormoran nyárigumi | Kumho téligumi | Kumho nyárigumi | Laufenn téligumi | Laufenn nyárigumi | Ling Long téligumi | Ling Long nyárigumi | Linglong téligumi | Linglong nyárigumi | MALHOTRA téligumi | MALHOTRA nyárigumi | Matador téligumi | Matador nyárigumi | Mazzini téligumi | Mazzini nyárigumi | Metzeler téligumi | Metzeler nyárigumi | Michelin téligumi | Michelin nyárigumi | Nokian téligumi | Nokian nyárigumi | Ovation téligumi | Ovation nyárigumi | Petlas téligumi | Petlas nyárigumi | Pirelli téligumi | Pirelli nyárigumi | Platin téligumi | Platin nyárigumi | Pneumant téligumi | Pneumant nyárigumi | PREMIORRI téligumi | PREMIORRI nyárigumi | Radar téligumi | Radar nyárigumi | RAPID téligumi | RAPID nyárigumi | Riken téligumi | Riken nyárigumi | Sava téligumi | Sava nyárigumi | Semperit téligumi | Semperit nyárigumi | Sportiva téligumi | Sportiva nyárigumi | Star Performer téligumi | Star Performer nyárigumi | STRIAL téligumi | STRIAL nyárigumi | Taurus téligumi | Taurus nyárigumi | Tomket téligumi | Tomket nyárigumi | Torque téligumi | Torque nyárigumi | Toyo téligumi | Toyo nyárigumi | Tracmax téligumi | Tracmax nyárigumi | Triangle téligumi | Triangle nyárigumi | Uniroyal téligumi | Uniroyal nyárigumi | Vee Rubber téligumi | Vee Rubber nyárigumi | Viking téligumi | Viking nyárigumi | Vredestein téligumi | Vredestein nyárigumi | Wanli téligumi | Wanli nyárigumi | Yokohama téligumi | Yokohama nyárigumi